Anlägga uteplats

shutterstock_156024113
Sommaren är den tid på året då vi spenderar mest tid ute och man kan äta mat och umgås på en större yta och samtidigt lapa i sig de viktiga solstrålarna som ger oss vårt viktiga förråd av D vitamin. Många gånger så sätter vi ut våra utemöbler på gräset, med vickande stolar och bord som resultat. Drömmen för många är att få en riktig uteplats med möjligheter för grill och möbler.

Har man bestämt sig för att göra en uteplats och planeringen börjar sätta fart är frågan av vilken typ av golv man vill ha. Man kan gjuta en platta, lägga sten eller trädgårdsplattor och man kan bygga ett däck av trä. Oavsett vilken du väljer är underarbetet a och o för att få ett hållbart resultat. Bygger du uteplatsen i markhöjd så krävs normalt sett inget bygglov, dock behöver du det för en inglasad och/eller takad altan. Ett plank över 1,10cm eller en altan/uteplats byggd 60cm över markhöjd, kan kräva bygglov.

Tänk på att förstärka ytor som ligger placerade så till, att snö faller från taket. Där kan du också tänka på att sätta takrasskydd på hustaket, för att undvika stora tunga mängder snö som faller ner och förstör.