Att måla om hemma

Känns ditt hem lite grått? Skulle ditt hem behöva en uppfräschning? Ett sätt att förnya hemma är att måla om väggarna. Det går att måla på gammal tapet men bäst blir resultatet naturligtvis om du först tar bort den gamla tapeten. Är det redan målade väggar där du bor så är det ett moment mindre att tänka på.

Anlita för jobbet

Nu är inte alla människor praktiskt lagda, men det finns hjälp att få. Det går utmärkt att anlita en målerifirma för att få hjälp att snygga till hemma. Det finns många som är duktiga och vill du ha ett proffsigt resultat kan du, om du bor i närheten av Varberg, bland annat kontakta Måleri Väst, ett företag som sätter kundnöjdhet i fokus.

Målare

Tapetsering

Oavsett vilket alternativ du väljer är det så att underarbetet är det viktigaste. Själva målningen är det som tar kortast tid. Rengöring av redan målade ytor, spackling och slipning är jätteviktiga moment för att få ett bra slutresultat. När du beräknar tiden för ditt arbete med ommålning bör du fördubbla den, det tar längre tid än man tror. Räkna med att en fackman gör jobbet betydligt fortare än du som praktisk amatör.

Gör jobbet själv

Att måla om själv blir antagligen billigare än att anlita en fackman, men med ROT-avdrag blir det inte så kostsamt som man kan tro. Om du gör jobbet själv måste du räkna in alla dina kostnader för verktyg och kanske en stege för att få en slutsumma som är jämförbar med vad hantverkaren vill ha för arbetet.

Fördelen med att göra jobbet själv är att du kan välja vilket rum du vill renovera och när du kan ta dig tid för jobbet. Du kan ju med fördel välja att tapetsera om bara vardagsrummet och kök det ena året och ta sovrum och andra rum året därpå. På så vis sprider du kostnaderna över fler år och under ett längre tidsspann.

Innan du gör ditt slutgiltiga val kan det dessutom vara bra att vara ärlig emot dig själv. Vet du att du av naturen är händig och lika bra på att både påbörja saker, som du är på att slutföra dom. Eller blir det lätt så att du gärna påbörjar någonting, som sedan brukar dra ut på tiden och i slutändan kanske leder till både ångest och argumentationer på hemmafronten. I sådana fall tror jag du själv förstår vad vi är ute efter.

Ja det är ett svårt val där du ska väga in pris, kvalitet och hur lång tid din bostad är en måleriarbetsplats. Det positiva med en professionell hantverkare är främst att du kan lämna över ansvaret till någon annan och på så vis få mer utrymme för annat som du kanske hellre spenderar din lediga tid till.