Solskydd till din uteplats

MarkisI Sverige har vi som bekant mer eller mindre bara tre sommarmånader under vilka de flesta av oss försöker få ut så mycket som bara är möjligt av det varma och milda väder som så efterlängtat börjar värma upp våra frusna vinterlekamen någon gång i mitten av maj. Det dock många av oss är lite dåliga på är att skydda oss mot solen.

Solskydd är viktigare än man kan tro

Det finns troligtvis två anledningar som får ses som de främsta till att vi inte skyddar oss ordentligt mot solen. Dels så är det just faktumet att vi är så suktande efter varje soltimme efter en lång och kylig vinter och dels så tror vi, eftersom temperaturen oftast inte blir så överdrivet hög. Vi blir lite lurade av detta, eftersom solen ändå är riktigt stark och strålarna således farliga.

Om vi ser till till exempel Stockholm. På sommaren under stora högtryck så kan det bli lika varmt som kring medelhavet, och solen, solen är ibland till och med starkare än den är i en del Medelhavsländer. Då förstår du varför det är viktigt att ha ett skydd för ditt hem mot solen även här hemma på din uteplats – speciellt med tanke på att när vi besöker dessa länder är vi mycket bättre på att smörja in oss och skydda oss mot solen.

Bra metoder att skydda sig med

Till din uteplats är utan tvivel det bästa skyddet en ordentlig markis. En markis är finurlig eftersom den dels både skyddar mot solen, men även mot regnet. Dessutom så går dem att veva ut och in. Så låt oss säga att solen ligger på bara lite lagom så kan du helt sonika bara veva in din markis och njuta av vädret. På samma sätt kan du om regnet plötsligt kommer eller om solen ligger på för varmt, veva ut markisen och vips så har du ett skyddande tak,

Hur ska man då veta när man bör skydda sig? Det är faktiskt inte så krånglig som man kan tro. Du går helt enkelt in på Vårdguiden.se och kollar upp hur högt UV-indexet är. UV-index är det som mäter solens ultravioletta strålar, och är det högre än tre på den elvagradiga skalan så bör man skydda sig med kläder.