Att dekorera med eld

Det finns vissa saker som vi som människor rent instinktivt gillar. Vackra naturvyer med frodande grönska, en pärlande bäck och kanske främst en sprakande brasa. Elden har tidigare varit en vital del för vår överlevnad och ger än idag en stor känsla av säkerhet när vi sitter i dess ljus.

mys framför brasan

På senare tid har det blivit allt vanligare med så kallade biobrasor. ”fuskbrasor” som kan installeras utan skorsten. Den kan installeras och användas helt utan bygglov till och med i en lägenhet. Nackdelen är dock att det inte riktigt blir som med en riktig brasa. Spraket och lukten kan finnas där men lever inte upp till originalet. Effekten är inte heller lika hög så om du vill känna värmen stråla mot ditt ansikte en vinterkväll är det inte riktigt ett alternativ. Brandrisken finns dock fortfarande där och då vissa är flyttbara är risken större att man råkar välta ut den eller helt enkelt placera den för nära något brännbart.

För de som bor i lägenhet finns det inget annat val, det är biobrasan som är alternativet. För alla oss andra finns det mycket mer att välja på. Vill man ha en riktig brasa i sitt hem är det en välbyggd kamin som gäller. Efter en heldag i slalombacken slår ingenting värmen från en sprakande brasa. Att låta tankarna flyktigt vandra med ögonen fäst på den flammande elden.

Idag finns det dessutom extremt många designer att välja mellan. Om du har ett modernare hem så finns det alternativ med mycket glasytor och rena linjer. Sedan finns det utstickare, till exempel takhängda lösningar. Detta kräver normalt sett riktigt mycket av både ditt hus och din plånbok. Precis som designen varierar också materialen från betong och täljsten till gjutjärn och stål. Detta gör att du alltid kan anpassa material och färgval efter rummet kaminen skall bosätta sig i. Allt från starka retrofärger till mjuka täljstenstoner.