Avloppet krånglar

fixa avloppet

I våra hem har vi en hel del avlopp som vi vill ska fungera, men tyvärr kommer den dagen när det kanske är stopp i handfatet, duschen eller toaletten. Som inom de flesta områden vill vi alltid försöka lösa saker själva, både utifrån tänket ”kan själv” men även för att vi vill spara pengar.

Så vad kan vi då göra när olyckan är framme?

Hur vi löser stoppet beror lite grann på vilket avlopp som det är stopp i. Det finns självklart mängder av olika kemikalier att köpa i butikerna men dessa finns sällan hemma när det händer. Du kan ofta lösa problemen med produkter som du kanske har hemma.

  • Stopp i diskhon – Ett gammalt hederlig husmorstips är att använda bikarbonat, ättika och hett vatten. Det brukar göra susen.
  • Stopp i handfatet – Ytterligare ett husmorstips är att använda diskmedel och varmvatten. Släpper det inte ändå kan du alltid använda en vaskpump för att få loss det.
  • Stopp i toaletten – Häll i vatten från en hink för att skapa mer tryck, då kan det släppa. Hjälper inte det kan du prova att pumpa med en vaskrensare.

Har du redan provat allt är det dags att ringa någon för hjälp. Internet är fullt med firmor men satsa på någon som www.swooshsverige.se som har jour dygnet runt. Du vet aldrig när det händer och det är aldrig kul att toan inte funkar över helgen!

Om du tänker ge dig på att lösa problemet själv bör du vara försiktig när du använder starka och frätande kemikalier eller en vaskrensare. Emalj är känsligare än vad du tror och frätskador och sprickor kan lätt uppstå. Bättre är då att se till att ha lite bikarbonat och ättika hemma.