Belysning gör trädgården vackrare

Att satsa på belysningen i trädgården har fördelen att det gör trädgården brukbar även efter solen gått ned och kan göra den avskräckande för tjuvar, men det är framförallt ett sätt att helt enkelt skapa en vackrare trädgård.

Precis som belysning inne i huset kommer trädgårdsbelysning i många intressanta varianter. Allt från spotlights man sätter upp på husväggen till solcellslampor maskerade som stenar.

När det blivit mörkt och belysningen tänds i en trädgård vill man helst se ett samspel mellan ljus och mörker. Lyser man upp varje centimeter av trädgården tappar belysningen faktiskt lite effekt. Kontrasten är viktig för att skapa en bra effekt.

Innan man börja gräva ned kabeln är det bäst att provbelysa först. Skaffa en lång förlängningssladd och koppla in en jämförbar ljuskälla och dra med den ut i trädgården. Prova den på alla potentiella platser och se hur effektfullt det egentligen blir.

Det är också en bra idé att satsa både på praktiskt och dekorativ belysning. Den praktiska belysningen är ju något som att sätta upp en rad pollare längst en stenbelagd gång medan dekorativ belysning är att lysa upp en blomrabatt eller ett träd.

Då det inte alltid är så lätt att veta hur det kommer att se ut med olika former av belysning i trädgården är det ett bra tips att försöka leta exempel, både ute i verkliga trädgårdar och på nätet. Man kommer troligtvis hitta exempel på både det som fungerar och inte fungerar.

Tänk även på var strömbrytaren ska sitta. Att sätta den inomhus är så klart mer praktiskt, speciellt på vintern när man vill lysa upp i mörkret med inte behöva gå ut i kylan för att göra det. Men att sätta den inomhus betyder även mer arbete för elektrikern. Tänk här även på om det ska finnas dimmermöjligheter och en eventuell timer för alla lampor.

När man gräver ned kablar är det rekommenderat att lägga starkströmkablar på en djup mellan 40-50 centimeter. Använder man dock bara lågvoltsystem räcker det oftast gott och väl med cirka 20 centimeter.