Ett väldoftande hem

scented-candles

Få saker sätter prägel och karaktär på ett hem så som doften gör. Doften som möter en när man kommer in i ett hem är unik för varje person som bor där, och även långt flera år senare kan just den där speciella doften påminna dig om familjen eller personen som bodde i huset. Det beror på att luktsinnet är nära förknippat med hjärnans känslocentra.

Givetvis vill vi att vårt hem ska lukta gott när andra kommer på besök, eftersom det är doften som besökaren minns efter att ha varit hemma hos dig. Doften påverkar den upplevda känslan och stämningen så se till att eliminera alla illaluktande saker genom att regelbundet tömma soporna och städa. Med hjälp av doftljus kan du få hemmet att dofta gott ännu längre, och det bidrar också till stämningsfaktorn. Du kan hitta många doftljus online som både ger en fräsch lukt och gör sig bra rent inredningsmässigt. Du kan med fördel placera dem på flera platser i huset, som till exempel i badrummet – det bidrar till en fräsch och trevlig atmosfär. Ett annat tips är att placera några otända ljus i garderober och i klädskåp för att tygen eller kläderna ska ta med sig doften vidare.

Ett väldoftande hem kommer tyvärr inte av sig själv, varför det krävs lite ansträngningar för att få ett väldoftande hem som sätter stämningen i bostaden. Växter är bra för luften i huset och fungerar även som luftrenare.

Att dölja en doft med en annan kan te sig som en snabb och enkel lösning, men är sällan särskilt bra. Därför är det viktigt att dammsuga, våttorka och vädra regelbundet. Att dammsuga upp lite tvättmedel gör att det luktar extra gott när du dammsuger. På samma sätt kan du använda lite sköljmedel när du våttorkar golven, ett mycket effektivt sätt att sprida väldoft i hela hemmet.