Förnya hemmet

kitchenEn dag vaknar man upp och går runt i sitt hem och suckar. Man har sett alla möbler och inredningsdetaljer. De är som gamla kläder eller utsikten från balkongen: de har varit runt för länge för att kännas speciella. Du vill förnya och göra om. Det dyker säkerligen upp elaka tankar om kostnader, arbete och byta bostad. Varva ner lite och tänk att det krävs inte mycket för att förnya alla rummen.

Köket

Man kanske har ett standardkök från Ikea eller det som kom med lägenheten. Men du behöver inte slänga ut en förmögenhet och köpa ett helt nytt kök: bor du i lägenhet har du inte möjligheten alla gånger. Då får man tänka: många medel små. Bordskivorna kanske har blivit lite slitna eller är helt enkelt den där klassiska Virrvarrskivan av Sigvard Bernadotte. Man behöver inte åka hela vägen till Ikea och beställa en ny. Åk till en byggvaruhandel och köp lite dekorplast som du fäster över bänkskivan. Den kommer fortfarande vara slitstark, fast kanske inte lika mycket som behandlat trä. Ett annat alternativ är att köpa ett nytt köksbord. Ett bord är mycket lättare att inhandla än ett nytt kök och betydligt mindre jobb än att försöka måla om köksluckorna. Det finns flera bra bord men när du väl köper ett bord som ska användas mycket och vara med om en hel del, rekommenderar vi Stegbo Möbler. Där får du design och ett bord som håller i flera år, det kommer att vara snyggt längre än du orkar sitta vid det.

Sovrum

Sängar kostar mycket pengar. Det kan bli våldsamt dyrt att köpa en rejäl madrass och sängram. Om man vill kan man bara byta ut sängramen till något fräscht och nytt. Annars så kan man måla om sängramen man redan har. Går man ändå i tankarna på att byta ut den, gör något roligt med den först. Snickra ditt några coola ben runt de som redan finns: kanske med belysning i? Eller så målar du ramen apelsinorange och sparar ihop till en ny ram. Ha lite roligt med sakerna innan du kastar dem!

Vardagsrum

Samma dilemma som sovrummet: det är svårt och dyrt att välja ut en ny soffa. Man måste tänka på hur många som ska få plats, om den ska vara lätt att torka av för man har barn som gillar att spilla, eller om man har husdjur som vill ha en ny klösbräda att håra ned. Det är mycket att tänka på. Så lev med soffan ett tag till. Köp till nya kuddar i regnbågens alla färger och med olika mönster. Köp sköna filtar och täck över det mesta av soffan och slipper du se den. Eller, om soffan inte är så farlig, kanske det räcker att köpa ett praktiskt soffbord eller byta gardinerna. Släpp in lite mer ljus eller skapa mer mysbelysning, allt beroende på hur tjocka gardiner du köper. Eller så kan du införskaffa lite mer växter och skapa en känsla av naturen i ditt eget vardagsrum.

Badrummet

199296-bathroom-detail

Ditt badrum kanske inte har varit uppdaterat sedan de gamla grekerna filosoferade och som att strö salt på såret så bor du också i en hyreslägenhet där du inte får renovera hur som helst.  Om detta är din situation så finns det fortfarande stora förändringar du kan göra. Har du tråkigt vitt kakel som det ofta brukar kunna vara på toaletter som fått leva över sin beräknade livslängd så har du det enklast, för vitt går att kombinera med så gott som allt. Börja med att rensa ut allt du redan har i form av handdukar, tvålpumpar och fristående förvaringslösningar så att du kan börja om från början med att designa ditt badrum. Välj sedan en eller ett par färger och material som du gillar och som passar bra med varandra. Följ sedan de nysatta färg och materialreglerna då du köper in de nya attiraljerna. Detta brukar alltid ge ett bra resultat som  nästan når upp till känslan av en helrenovation.

3624963-smiling-businessman-typing-on-his-notebook

Hemmakontoret

Även om alla kanske inte har ett dedikerat rum som hemmakontor så brukar de allra flesta i alla fall ha ett skrivbord eller en liten hörna dedikerad till datorn eller allt det pappersarbete vi stöter på i vardagen. Den största förnyelsen man kan göra här brukar oftast handla om hur man är organiserad. Inköp av pärmar, tidskriftssamlare och små lådor kan ta hyllorna eller skåpen med papper och omvandla det till en vacker enhet där allting är enkelt att hitta. När det kommer till uppgradering av stora möbler så brukar skrivbordet och kontorsstolen ofta vara först att bytas ut. Precis som med köksbordet så är det dock en enkel lösning att använda dekorplast för att få en ny och fin yta på skrivbordet. En sliten kontorsstol kan dock vara lite svårare att fixa själv och kan vara mer än värt att spendera pengarna på om man spenderar mycket tid i den.