Ny svensk design

Ända sedan mitten på 1960-talet har svensk och annan skandinavisk design rönt stora framgångar internationellt, mycket tack vare Ikea. Idag är svensk design större än någonsin och många av våra allra främsta designers har på senare år på en hel del håll och kanter nått internationell uppmärksamhet.

Skandinavisk design

Vad gäller dagens svenska design så har efter några årtiondens frånvaro furun och skogsmaterial av olika slag återigen gjort storstilad comeback, mycket på grund av den rådande eko-trenden där naturmaterial eftersträvas i största möjliga mån. Möbler och andra inredningsattiraljer i trämaterial är väldigt hett just nu. Som vanligt när det kommer till svensk design är det de enkla och stilrena formerna som allt jämt ligger i fokus.

Ett ställe där naturmaterial som furu och dylikt passar extra bra är i köket. Ett köksbord med matchande stolar i material som furu, björk eller något annat träslag passar bra i nästan vilket kök som helst. Riktig snyggt blir det så klart om även köksluckor och lådor är i samma material som bord och stolar då detta ger ett väldigt fräscht och genomtänkt intryck, framför allt i dessa dagar då kök ska ha stora genomgående och öppna ytor i direkt anslutning till andra rum i hemmet.

Äggkopp från NorrformNy design

När du skapat din bas i köket och fått ihop en skön helhet blir det lite extra om du försöker få in unika inredningsdetaljer som får sticka ut och berätta en historia för sig. Vi har kollat runt på de senaste design prylarna för just kök och hittat några riktiga godbitar;

  • Norrform – spermieformad äggkopp i silikon. En rolig, vacker och funktionell accessoar i hemmet som är skapad med både humor och känsla. Tillverkad av ett Svenskt Norrlandsföretag – Starling och Grobba.
  • Pappelina– unika, moderna mattor i plast. Pappelina står för enkel och funktionell formgivning i hög kvalitet. Ett svenskt företag.
  • Aaltos, Iittala – vackra vaser som alltid känns modern och inne. Ett mycket bra exempel på god skandinavisk formgivning.