Odla i trädgården

Har du bestämt dig för att börja odla dina egna blommor eller grönsaker finns det några saker att ha i åtanke när det kommer till frön. Att få trädgården fin med relativt enkla medel är något alla kan klara av, för vem vill inte stoltsera med en vacker trädgård som kryllar av vackra blommor och härliga grönsaker?

Bra att tänka på innan du börjar så

För att dina växter ska växa så är ljus en väldigt viktig faktor. Det finns frön som behöver en hel del ljus för att kunna gro ordentligt och de ska inte heller grävas för djupt ner i jorden. För andra frön gäller det motsatta. Man brukar här skilja på mörkergroende och ljusgroende frön. Om du är nybörjare i trädgården så är det ett bra tips att börja med fröer som är något mer lätta att få resultat med. Att köpa fröpaket är en bra idé för de som inte är riktigt säker på vad de vill odla.

Den mer erfarne som söker en mer avancerad utmaning kan hitta inspiration på Allt om Trädgård. Innan du börjar så dina frön är det bra att dubbelkolla dess skick och ålder. Även om frön kan hålla under flera års tid så kan de ha förvarats på fel sätt. Ett för varmt förvaringsställe leder till dålig groning. Det optimala sättet att förvara frön på är att lägga dem i en påse i kylskåpet eller frysen.

Välj rätt jord

Om du inte får det resultat du förväntar dig kan det hända att du råkat välja fel typ av jord. Planteringsjord är anpassad för stora växter som kräver större mängd av vatten och näring. Om du använt dig av en näringsrik jord som denna, kan det bli ett hinder för att gronings- och rotningsprocessen sätter igång. Det kan gå så långt att även rötterna skadas. Köp i stället såjord som innehåller mindre mängd näring och är dessutom blandad med lite sand. Det ger ett mer luftigare resultat som gynnar dina frön.

Vattenmängd är A och O när det kommer till växter. För frösådder är jämn fuktighet det bästa alternativet. Känns jorden torr och lite smulig så kan du ta och vattna den med en duschflaska. På det här sättet dränks inte jorden av för mycket vatten. Därefter kan du täcka över sådden med plast som du gjort hål i utan att göra det för tätt. Temperaturen och fuktigheten ligger då på en mer jämn nivå.