Piffa upp fasaden

Är insidan redan perfekt? Toppen, men alla ser ju inte insidan och det kan vara kul att ha en utsida som speglar hur fint ni har det inomhus. 

Se över hur fodret runt fönster och dörrar ser ut. Har det börjat tappa i färg eller ser det bara lite allmänt tråkigt ut? Kapa nya brädor och byt ut. Det är ett billigt och bra sätt att piffa upp utsidan och tar inte så lång tid heller. Man kan göra lite annorlunda design så de står ut tydligare och ramar in fönstren. Runda av kanterna på bräderna eller skapa brutna hörn för ett litet tydligare designelement. Vill man verkligen ha ett eget utseende kan man ta bräderna till en specialist som fräser ut ett mönster i brädorna, exempelvis vinrankor eller geometriska mönster. 

Är man nöjd med det foder man har kan man skaffa fönsterluckor istället. De kan man måla i samma eller avvikande färg från resten av fasaden. Fönsterluckor fungerar så klart också som skydd för fönstren under stormiga nätter, eller bara när man vill minska insynen. Fönsterluckor är inte så populära idag, men det ger dig också chansen att förvärva dem billigt. Besök några loppisar, fråga ut på sociala medier eller inom familjen om det finns någon som ha gamla luckor som de vill bli av med.

En annan uppiffning som är snabbt gjord är att byta ut husnumren på fasaden. Fasaddekor säljer stora och dekorativa siffror som man enkelt sätter upp själv. Man kan också köpa bokstäver för att bokstavera siffrorna! Det blir man garanterat ensam på gatan om att ha.

Det största projektet man kan göra är att byta ut fasaden från ett material till ett annat. Det rekommenderar man inte att man börjar med under vintern. Men man kan börja planera. Att brädslå ett tegelhus eller hus av etinitplattor gör det modernare och kan även höja värdet på bostaden. Ett populärt alternativ just nu är att sätta upp brädorna horisontellt istället för vertikalt. Genom att behandla träet med järnvitrol får du en silvergrå färg som förändras med åren. Man får ett hus som ständigt förändras och som bara blir snyggare med åren!