Renovering av äldre hus

old house_209517700

Några snabba tips till dig som funderar på att köpa eller är på väg att börja renovera ett gammalt hus. 

Ett äldre hus kommer med mycket historia, men kan också komma med många problem. De behöver alltid renoveras på något sätt. Här är några saker att tänka på innan du ens köper och hur du ska tackla renoveringen på ditt nya (gamla) hem!

  1.  Gammal el – under besiktningen av bostaden kommer besiktaren att se om elen är gammal eller inte. I värsta fall behöver man byta hela kabelsystemet, det betyder många hål i väggarna och många timmar du ska betala elinstallatören. Tänk över och räkna på en sådan kostnad innan du ger dig i kast med en budgivning på bostaden. Osäker el är en stor brandrisk, du har alltså inte råd att låta problemet ligga.
  2. Asbest – husen behöver inte vara speciellt gamla för att innehålla asbest i byggmaterialen. Det var inte förrän 1982 man förbjöd alla typer av asbest. En besiktare kan så klart få som extra uppdrag att leta efter troliga asbestmaterial i huset, vanligast är eternitplattor på fasaden och golvmattor. Men det kan också finnas i kakelfix och fönsterkitt. Ska du renovera där det finns asbest måste du anlita ett företag som kan sanera området och ta bort asbesten. Därefter kan du göra färdigt jobbet själv om du vill. Av säkerhetsskäl ska inte du, någon i din familj eller dina husdjur vara nära arbetsplatsen medan de sanerar. Asbestfibrer är små och supervassa, du andas in dem med dammet och de förstör lungorna och andra organ.
  3. Bärande väggar – du ska inte lita på tidigare ägare. De kanske har renoverat hemmet under sina år som ägare men det betyder inte att de har gjort enligt lagboken. Många gånger har folk struntat i att undersöka vilka väggar och balkar som är bärande och rivit väggar som de vill. För att veta vilka väggar som är bärande behöver du anlita en arkitekt som undersöker bostaden. Om du planerar på att göra om planlösningen kan det vara bra att få detta undersökt innan du skriver kontrakt på huset. Du behöver också lämna in en bygglovsansökan till din kommun när du göra större ändringar i planlösningen. Ett flytta en vägg en halv meter är sak samma men om du ska bygga ett nytt badrum eller flytta köket till ett annat rum behöver du tillstånd från kommunen.
  4. Oljepanna – detta kanske ser ut som ett stort hinder i din renovering och inredning, men oljepannan är faktiskt ett av de minsta bekymren. Det som kan kosta är om oljepannan inte är tom. Du måste anlita någon som tömmer den och som ansvarar för att göra sig av med oljan på rätt sätt. Sedan ska oljepannan ut och detta kan du göra själv. Den är inte en del av huskonstruktionen, du behöver bara en tålig tigersåg som tar sig genom stål och skär sedan upp pannan i bitar som du kan frakta ut. Stålet kan du sedan ta till en skrothandlare och få några kronor för ditt skrot.