Tips för små rum

Små rum kan ofta ställa till med besvär när det gäller inredning. Det är svårt att göra som man vill, och det blir ofta mindre utrymme över än man först trodde.

552496-blanket-draped-over-a-settee

Innan något annat ska vi tänka på färg, specifikt färgen på väggar, golv, och tak. I små rum är det alltid bäst att använda ljusa färger, och vitt är nog bäst ibland dem. Ljusa väggar sprider ljuset bättre och öppnar upp rummet. Är det ett mörkt golv kan du överväga att även måla det vitt, eller bara lägga in matta som är heltäckande, eller i varje fall näst intill. 

Möblemang måste man vara försiktig med, de kan snabbt kännas som de tar upp mer av rummet än man trodde efter man väl ställt in dem. Satsa på stolar med rakare ryggar, lutande stolsryggar kan ge intrycket att de tar upp mer rum än vad de egentligen gör. Och både stolar och soffor utan armstöd kan se smalare ut. Glas och andra genomskinliga material registrerar man inte att stå i vägen, eller ta upp utrymme på samma sätt, så ett mindre glasbord kan vara ett bra alternativ till ett vanligt träbord.

Försök att hitta sätt att använda det vertikala utrymmet så mycket som möjligt. Undvik golvlampor med stor fot, använd hellre spotlights och liknande lösningar. Ska du ha en TV i rummet är det en bra idé att fixa väggfästen så tar den så lite plats som möjligt. Men sätt inte upp för stora tavlor, de krymper fort ned rummet.