Välj rätt material

Oavsett vad det är man funderar på att köpa eller renovera när det kommer till inredning så finns det något som blir viktigare än allt annat, materialvalet. Vilket material man väljer påverkar både den slutgiltiga kvalitetskänslan men kanske framförallt, hur länge allt håller sig fint.

ljust parkettgolv

Trä

Riktig parkett är något som vi I Sverige fortfarande är enormt förtjusta i och det är inte utan anledning. Trä är både varmt och mjukt under fötterna och är oftast otroligt vackert och livligt. Det som dock har blivit betydligt vanligare på många håll är de nya laminatgolven. Dessa vill oftast imitera trälooken som parketten har men samtidigt vara billigare, mer hållbart eller både och. Den största skillnaden när vi pratar slitaget och jämför med parketten är att även om ett laminatgolv håller längre innan det börjar bli fult så går det ej att slipa ner som ett parkettgolv. Detta betyder att då laminaten sjunger på sin sista vers så måste den bytas ut helt och hållet, då parketten gör det behöver man bara slipa ner det.

Sten

11825909-floor

Natursten är något som har blivit allt vanligare i våra hem. Medan stenen förr ofta var reserverade till slott eller publika byggnader så finns det nu så pass billigt att så gott som vem som helst kan välja det, i alla fall i ett mindre badrum. Naturstenen är för det första otroligt hållbar, speciellt vissa stensorter som inte ens reagerar på syraattacker. Du kan läsa mer om de olika typer av stengolv som finns här.
Den största nackdelen som sten har kan dessutom också vara en av dess fördelar. Då sten kan absorbera mycket värme så känns de oftast kalla när man går på dem, men det finns en lösning. Om man installerar golvvärme under stenen så blir det en mycket mjukare värme i huset och golvet blir otroligt behagligt att gå på.

En annan fördel med just stengolv är att du kan välja vilken sorts yta den ska ha. Vill du skapa en ren känsla av lyx ska du köpa polerat stengolv som är så blankt att du nästan kan spegla dig i den. Rekommenderas inte om man har barn eller husdjur eftersom det halkrisken är så klart större. Annars kan du välja bara renslipad eller borstat stengolv som har en lite mattare yta. Och väljer du material såsom granit, kan du vara säker på att du får ett golv som håller länge! Granit är i princip omöjligt att repa och vad du än tappar i golvet kommer stenplattan inte att förstöras eller krossas, det är nog större risk att saken du tappar går förlorad än att du behöver byta ut en platta.