Bastu – en bit skandinavisk tradition i ditt hem

bastu

Att bada bastu är en uråldrig tradition med rötter ända tillbaka till medeltiden. I Skandinavien är bastubadet en viktig del i kulturhistorien, i synnerhet i Finland där bastun har haft en roll som en nästintill spirituell plats för att helas såväl fysiskt som psykiskt. Det är nämligen även en plats reserverad för livets stora samtal fjärran vardagens kallprat.

Bastuns skandinaviska historia går via den traditionella jordsaunan, en bastu utan skorsten nedgrävd i en sluttning, via röksaunan – även den utan skorsten – med stenar som värmdes av en brasa och därefter blev vattenöverhällda. Röksaunan används än idag. I Sverige har bastun haft ett flertal historiska roller. På 1600-talet fanns en berömd bastu i regeringsbyggnaden Rosenbad. 1725 förbjöds däremot bastubadandet i Sverige temporärt, på grund av ”oanständiga aktiviteter” som ägde rum i bastubaden…

Att ha ett basturum som en integrerad del av sitt hem är något som är möjligt för de flesta och inte speciellt avancerat att installera. Med basturum ner till 1.2 kvadratmeter kan även du som bor lite mindre få till ett härligt hemmaspa med uråldriga anor! Det finns även basturum med inbyggda ångduschar för ökad komfort och en omedelbar känsla av lyx i ditt hem.

En variant på den klassiska torrbastun är ångbastun, där luftfuktighet och temperatur regleras genom upphettning av ånga. I torrbastun kan man uthärda högre temperaturer, eftersom torr luft inte upplevs som lika varm som fuktig luft. Torr luft har nämligen lägre värmeledningsförmåga. Detta är anledningen till att det känns varmare när vatten hälls över stenarna i bastuaggregatet.

Bastubadande är även förknippat med en rad hälsofördelar, såsom förbättrad sömn, minskad ledvärk och lindring av hudproblem. En långsiktig investering i hälsa och välmående!