När det är dags att måla om

måla_445351234

Man brukar säga att en normal villa behövs målas omkring var 10-15 år. Omständigheter kan dock tvinga en till att göra detta tidigare. När det väl är dags ska man inte skjuta upp det ytterligare. 

Vilken tid på året?

Det är lätt att ta för givet att sommaren är den bästa tiden att måla. Men enligt metrologisk data är våra tre sommarmånader faktiskt tiden då Sverige har mest nederbörd, och man vill verkligen inte måla i regnväder. Vad som faktiskt är bättre är att börja måla i mitten av eller sent på våren, beroende på var man bor. Det är inte bara regnet som borde avråda en till att måla under sommaren. Faktum är att det bör heller inte vara för varmt då man målar. Detta gör så att färgen torkar för snabbt och förhindrar att den sätter sig ordentligt.

Vilken färg?

Att välja färg är mer än bara att välja kulör. Det finns flera olika typer av färg man kan använda sig av och man vill nästan alltid måla med samma typ av färg som redan sitter på väggen. Är man osäker kan det vara en bra idé att rådfråga en expert innan man sätter igång. Det bästa är att spara en färgburk efter man målat klart även om den är tom, bara så man kan se vilken typ av färg som användes sist.

Förarbetet

Men bara för att man står där rätt tid på året och med rätt färg i hand är det inte ännu tid att måla. Först måste man tackla förarbetet. Detta börjar man att tvätta fasaden ordentligt. Efter detta måste man låta det torka innan man börjar måla, men då kan man alltid börja med att skrapa bort flagor och lös färg.

Dags att måla

Med allt detta gjort är det äntligen dags att börja med själva målningen. Målar man en träfasad är det alltid rekommenderat att göra detta med en pensel. Detta beror på att träfasader väldigt sällan är helt slät och då poängen är att färgen ska vara heltäckande, även över alla skarvar, är en pensel nästan alltid ett bättre verktyg. Om man dessutom satsar på att göra jobbet med en riktigt bra fasadpensel så garanterar man praktiskt taget ett bra resultat.