När du ska byta fönster

Att byta fönster är en stor investering, man vill inte kasta ut så mycket pengar och sedan märka att man glömt att undersöka något eller gjort fel val av material. 

Det bästa man kan göra är att boka in ett hembesök. Bjud in en professionell som kan gå igenom dina fönster och presentera vad de har att erbjuda. De bästa och ärligaste är så klart de som jobbar oberoende av märke och därmed kan vara ärlig när de rekommenderar ett märke över ett annat. Men inför hembesöket är det bar att göra lite egna efterforskningar och val.

Hur många fönster?

Det är inte en god affär att byta bara ett eller två fönster. Ni kommer att behöva betala mer per fönster eftersom det är sådant litet jobb, samt att ni kommer behöva fortsätta att byta fönstren ett i tag för om några år är det ett till fönster som behöver bytas. Det är bättre att byta alla eller åtminstone fler än fem för att det ska vara en bra affär för dig och ditt hus.

Material

Tänk igenom vilket slags material ni vill att fönstren ska vara i. Trä finns i billigare och dyrare material: det dyrare är oftast ek och det håller bättre än billig furu. Men trä är ett levande materiel så även om det är ett av de billigare fönsteralternativen när man se till engångskostnaden, så kommer ni behöva lägga ut mer pengar på underhåll av fönstren under åren än andra alternativ. Metall och plast är de andra alternativen, varav plast har lägst underhåll men fönsterexperter har delade åsikter huruvida de är ett bra val eller inte. Metall är dyrast men har lite underhåll och håller länge.

Specialglas

Tänk också ut om ni vill ha specialglas i några eller alla rum. Det finns glas som skyddar olika mot solstrålar. I ett sovrum eller vardagsrum kan det vara bättre med glas som släpper in mindre sol eftersom här ska man sova eller titta på teve. Bor man nära en väg vill man kanske ha fönster av högre kvalité mot vägen för att skydda mot damm och smuts. Man kan också köpa fönster som är mer ljudisolerade, perfekt om man bor när en vältrafikerad väg.

Tänk ut era idealfönster redan innan hembesöket, så behöver ni inte lika mycket betänketid när fönsterrådgivaren lägger fram sina förslag. Var också medveten om vilken budget ni har att spela på, presentera den för rådgivaren så han eller hon kan lägga fram det bästa förslagen för er enligt prisklassen ni ligger i.