Renovera utvändigt

shutterstock_147424346

Renovering är inte bara något man gör inne i huset, utsidan borde vara minst lika viktig. Man vill ju trots allt att utsidan och insidan ska matcha varandra.

Till att börja med så måste man ju titta på det stora hela, huset kan samla på sig en hel del skavanker om man inte håller uppsikt och gör lite snabba inspektioner emellanåt. Man bör ta sig en titt på saker som väggar och tak åtminstone en gång om året. På så sätt kan man hitta eventuella brister innan de leder till större skador som inträngande fukt, skadedjur eller röta.

När det kommer till fasaden är det bra att börja med att kolla färgen. Här bör man titta efter områden där färgen blekts kraftigt, börjat flagna eller spricka. Alla dessa kan vara anledning till ommålning. Då är det bara att hugga tag i skrapan och börja arbeta. När man skrapar bort gammal färg ska man även passa på och inspektera träet under, om man har ett trähus det vill säga. Om de börjar se dåliga ut är det dags att även byta dessa.

Hur man går till väga med taket beror på vilket typ av tak man har. Med tegelplattor räcker det oftast att se om några plattor har spruckit, ta bort dessa och lägga dit nya. Man bör även ta sig en titt under varje skadat platta och se om det kommit in fukt inunder. Har man ett plåttak ska man främst titta efter sprickor i färgen. Korrosion kan lätt ta sig in och sprida sig till stora delar om man inte är ute i tid.

Ser det mesta bra ut kan man ju med gott samvete lämna utsidan som den är till det är dags för en ny inspektion. Alternativ så kan man titta lite på hur man skulle kunna dekorera framsidan lite mer, detta kan vara allt från lampor och blomlådor till ett kreativt sätt att ha sitt husnummer på väggen. Fasaddekor.se kan vara till stor hjälp i detta avseende.