Värm upp ditt hus med eld

2438558-braskamin

Att sitta och mysa framför en brasa är det många som drömmer om. Det spelar ingen roll om det är vinter och kallt ute, en ruggig höst eller kanske bara en lite kallare sommarkväll. En kamin kan användas året om och dessutom sänka dina värmekostnader.

ICA-kuriren hittar du en guide till braskaminer och får tips inför inköpet. Vill du använda din kamin även för att generera värme finns det några saker du ska titta särskilt efter i produktbeskrivningarna för kaminer. Verkningsgrad är ett – det visar hur mycket av vedens energi som omvandlas till värme. Här ska du titta efter värden på 70-80 %. Effekt är ett annat – det anges ofta i intervaller och anger hur mycket värme kaminen avger på sparlåga respektive när man eldar för fullt. Ta en titt hos en återförsäljare av kaminer – denna information ska framgå tydligt.

Sedan måste du också tänka på det praktiska. Var ska du placera kaminen? Det gäller att den plats där du vill ha den uppfyller alla krav så som ventilation, brandsäkerhet och bärighet. Prata med en fackman om installationen av braskaminen så att du följer alla regler och kolla upp om just din braskamin behöver bygglov eller inte. Efter att du installerat din braskamin så måste en besiktningsman kontrollera och besiktiga den. Din lokala sotare kan besiktiga den åt dig – denne bör samtidigt ta en titt på samt sota skorstenen om detta inte redan gjorts.