Varmt hus på miljövänligt sätt

shutterstock_162617765

Visste vore det toppen om man kunde få ett varmt hem på ett sätt som inte bara vore billigt, utan också snällt mot miljön? Vilken tur att sådana lösningar finns!

Ett tätt hus = ett varmt hus

För att sänka värmekostnaderna behöver du egentligen göra mycket mer än att täta huset. Äldre hus har en tendens att få sprickor, hål och småproblem. Dagens hus kan inte bli för täta, de blir bara bättre och mer energisnåla. När det kommer till äldre hus måste man dock se till att ha god ventilation. Om äldre hus blir för täta kan man istället få problem med att transportera bort fukten i huset och då får man fuktskador istället.  Om man har självdragssystem i huset är det kanske just via de små springorna i fönstren som man får lite ventilation och då är det synd att täcka för och göra fönstren alldeles för täta utan att ha skapat ett annat sätt för huset att ventilera.

Byta värmesystem = bra miljöval

Pellets är en av de populäraste sätten att värma upp svenska hem. Man skaffar en speciell pelletspanna som eldar upp små träflisor som pressats samman till cylindrar. Pellets är klimatneutralt: att elda med pellets ger samma koldioxidutsläpp som trädet tog upp innan det fälldes så man går alltså plus minus noll.

Pellets kräver dock att man underhåller det lite mer än vad man gör med berg- eller jordvärme. Man måste fylla på pannan med mer pellets emellanåt. Det är väldigt lätt att köpa hem pelletspåsar på pall, det finns återförsäljare över hela landet. Om man inte är sugen på att fylla på varje kväll ska man skaffa så stor pelletspanna som möjligt. Då behöver man bara fylla på en gång i veckan eller liknande.