En ny trädgård från grunden

Ser din tomt hemsk ut? Växer det bara mossa istället för gräs eller täcks marken av brännässlor och snår? Då kanske det är dags att göra om hela tomten från grunden.

Gräva

Hitta en markentreprenör som kan gräva bort det yttersta lagret på tomten. Du slipper gräva upp gamla, seniga buskar och blir kvitt all mossa. Att gräva för hand är inte tänkbart, du riskerar bara ryggskott och får offra många helger innan jobbet är färdig. En entreprenör tar också hand om avfallet och kör iväg den gamla jorden till tippen.

Innan grävmaskinisten kan sätta igång måste du beställa utmärkningar på Ledningskollen från alla företag som har rör i marken på din tomt såsom elbolaget och kommunens vattenledningar. Ibland kan det dock finnas fler rör och dragningar som inte finns med på Ledningskollen eller är gamla. Det finns VVS-firmor som kan komma ut och söka efter ledningar konduktivt eller induktivt.

Anlägga trädgården

Ta kontakt med en trädgårdsarkitekt för att planera trädgården. Fundera på några saker innan första mötet. Hur mycket tid vill du lägga på trädgårdsskötsel? Vad för slags växter gillar du? Hur planerar du att använda trädgården?

Tänk på att om du vill ha mer än bara en grön gräsmatta kommer trädgården behöva växa fram över många år. Och det kostar att köpa in buskar och träd, anlägga stengångar och köpa in perenner. Dela upp inköpen under flera säsonger för att sprida kostnaden.

Söker du endast en gräsmatta kan du köpa dessa färdigodlade på metervara. Gräsmattan rullar du ut på jorden och sedan kommer en period då du behöver vattna, och vattna och vattna. Med tanken på förra årets sommar och bevattningsförbud rekommenderar vi att anlägga gräsmattan på hösten då den får rota sig i lugn och ro och du behöver inte vattna lika intensivt.