Möbelrenovering

När det kommer till att renovera gamla möbler är den första och kanske viktigaste proceduren att identifiera vilken typ av material som används och vilka tekniker har använts. För om man exempelvis ger sig på att försöka lackera en sliten yta utan att veta vad som fanns där till att börja med riskerar man göra mer skada än nytta. Visar det sig sedan att det inte var trä som man trodde utan bara enkel träfaner kan man ha förstört möbeln fullständigt.

Rengöra, slipa och putsa

Få liv i gamla möblerDet enklaste sättet att renovera en gammal möbel, låt oss säga ett skåp av trä, är faktiskt att rengöra det. Det som kan verka slitet kan i själva verket bara vara smutsigt. Även skåp som sköts mycket väl kommer genom åren dra åt sig smuts och få en matt och klibbig yta. I många fall går det att rengöra med ett oljebaserat rengöringsmedel för träprodukter. Detta rengöringsmedel kommer att ta bort vissa typer av smuts om man följer tillverkarens instruktioner och gnuggar in rikliga mängden med en mjuk trasa och sedan låter det stå och torka några timmar. Därefter kan man upprepa processen om man inte till fullo är nöjd med resultatet. På detta sätt kan man få bot på smuts som man annars inte får bort i den vardagliga städningen.

Det finns stunder då man ger upp på den rådande ytan på ett bord eller stolar och bestämmer sig för att måla om dem. Det kan till en början verka som en god idé att börja slipa för hand men för att spara på tid och även slippa värk i händerna är rådet att alltid använda en slipmaskin. Om man inte vill köpa en finns ofta alternativen att antingen låna av vänner, hyresvärden eller av bostadsrättsföreningen. Är de möjligheterna uttömda kan man ibland även få hyra hos dem som vanligtvis säljer slipmaskiner.

Knoppar och handtag

När din möbel är slipad kan möbeln få ett helt nytt och annorlunda utseende om du byter ut de knoppar eller handtag den har. Välj gärna en annorlunda knopp för att få ett fräscht uttryck. På marknaden idag har det blivit populärt med knoppar i porslin för att ge ett lite ”gammalt” uttryck. Alvsala är ett företag som nischat sig på knoppar och som har några riktigt snygga som passar till gamla möbler.

Sist men inte minst – kom ihåg att det endast är fantasin som sätter gränserna när man ska renovera. Allt behöver inte se ut som det gjorde eller som andra förväntar sig. Var modig med färg och mönster, det kommer skänka dig och din familj glädje. Tröttnar ni så kan man ju alltid göra om det!