När du måste flytta till mindre

shutterstock_298378370

Det finns flera saker i livet som kan tvinga en att flytta till mindre bostad: pengar och separation är nog de vanligaste men fler orsaker finns. Hur ska man acklimatisera sig till sin nya, mindre bostad och samtidigt få samma hemtrevliga känsla som man hade när man bodde större?

Rensa ut möbler

Det behövs inte så mycket möbler i ett mindre hem. Faktum är att mycket möbler kommer att få bostaden att se ännu mindre ut. Satsa på att få in dina favoritmöbler och ställ resten i förrådet eller hos någon vänlig själ som har plats för dem. Satsa på ljusa möbler eftersom de förstorar rum istället för att dra för mycket fokus och förminska utrymmet.

Favoritmöbleringen just nu, enligt inredningstrenderna, är att ha en skön samlingsplats. Man vill kunna ta emot besök och få besökare att känna sig bekväma även om man har lite mindre utrymme än tidigare. En fin soffhörna med en extra stol och kanske en större pall ser bättre ut och fungerar bättre som samlingsplats när inte alla sitter på rad i soffan.

Funktionella möbler

Försök också att ha möbler som är funktionella. Pallen i köket kan också vara en liten trappstege för att komma upp till de översta hyllorna i skåpet. Sängen kan du förvara på väggen i, vad PMIAB kallar, ett sängskåp: du sparar otroligt med utrymme om sängen går att stuva undan under dagarna. Även om du har ett sovrum kan du använda det rummet till mer än bara sovplats, en liten kontorsdel eller syhörna får nu också plats i rummet!

Gör även smarta val under inredningen för att öppna upp rummen: häng upp teven på väggen och slipp tevebänken helt. Sätt hyllorna högt upp på väggen så man fortfarande kan gå under dem. Ha ett barbord istället för köksbord, som du kan fälla ner och upp efter behov. Det finns olika varianter av ”stolbord” det vill säga ett köksbord eller soffbord där stolarna eller sittpuffarna går ihop med bordet när det inte används för att ta så lite plats som möjligt. Använd en bäddsoffa istället för en vanlig soffa så att även dina gäster har någonstans att övernatta när de kommer på besök.

Compact Living

Compact Living är ett samlat ord för att utnyttja så mycket yta som möjligt av det lilla man har, att använda sig av olika smarta lösningar och egentligen så skapar man ännu mer yta, rymd och förvaring. Det finns många smarta tips på nätet på olika användningsområden, möbler som är platssparande och hur man kan använda ytor man aldrig tänker på att man har. Till exempel hur man använder ett outnyttjat utrymme under en trapp på ett snyggt och bra sätt. Möjligheterna är oändliga och endast fantasin sätter gränser