Nytt kök för liten slant

Känns köket trist och tråkigt men har du inte pengarna som krävs för att göra ett helt nytt kök? Med relativt enkla och billiga medel kan få stora förändringar och få en ny känsla med ditt nuvarande kök. Vi tittar nedan på lite enkla förändringar.

Måla

Ett enkelt sätt att ge ditt hem stor förändring med liten insats och budget är så klart att måla om. Viktigt att tänka på är att välja en blank färg som är lätt att torka av. För en rolig effekt så måla en vägg eller en del av en vägg med griffeltavelfärg eller magnetfärg. Även köksluckorna kan målas om för att ge ett lyft utan att för den skull behöva köpa ett nytt kök. Återigen är det viktigt att använda en blank färg så att man lätt kan torka rent. Om du inte vill måla om dem själv kan man lämna in dem till ett proffs, för detta får man räkna med runt 250 kr per lucka. Ytterligare en detalj som går lätt att byta är handtag eller knoppar.

Golv

När det kommer till golvet så kan man välja att lägga in nytt, ett parkettgolv ger en exklusiv känsla men så klart kan man komma undan billigare med ett klickgolv. Den tråkiga linoleummattan kan faktiskt också målas, kolla med färghandlaren i förväg så att du får tag på rätt sorts färg.

Kakel

Nytt kakel kan dra iväg  i pris men det går att hitta billigt eller kanske till och med begagnat. Det blir ofta  Om det gamla kaklet är helt och sitter ordentligt så kan man kakla direkt på så besparar man sig arbetet att knacka loss kaklet som redan sitter där. Numera finns det även en mängd med kakeldekorer som man kan sätta upp, antingen på alla kakelplattor eller bara några utvald.

Detaljer

Det mesta finns att hitta begagnat och det blir en rolig detalj att t.ex. köpa olika stolar på loppis och måla om dem i en enhetlig färg. Lite ny textil i form av mattor och diskhanddukar piggar också upp. Har du tygsitsar på stolarna kan även de bli som nya med hjälp av ett nytt tyg. En ny blandare kan verkligen ge nytt liv till en gammal diskbänk men satsa på kvalitet då det är något som används mycket och ska hålla i många år.

Belysning

Belysningen i ett kök är väldigt viktig då man i köket ofta är i helt olika situationer. Dels när man lagar mat och bakar så behöver man ha ett skarpare ljus men någon timme senare kanske vännerna kommer över på en mysig middag och man vill ha ett softare ljus. Byt därför ut de kalla lysröret mot spotlights och en dimmer hjälper till att förändra ljusets styrka efter behov.