Rätt gardiner

gardinerGardiner är något man har av flera anledningar, dels så ger det en härlig känsla av hemtrevnad och dessutom så är det ljud- och ljusdämpande. Att välja rätt gardiner är inte alltid det lättaste, men det mest grundläggande tipset är att du ska utgå ifrån fönstrets utformning och vilken funktion du vill att gardinen ska ha.

Rummets utformning

Innan du väljer gardin, det första du kan fundera över är hur rummet ser ut. På vilket sätt det är inrett och vilka färger som präglar rummet, är det ett ljust rum eller ett mörkt. Genom att matcha gardinerna med det övriga delarna av rummet och framförallt med textilierna så förhöjer du effekten av dem samt skapar en enhetlig känsla.

Fönstrets utformning

Oavsett hur rummet ser ut så måste du förstås även utgå ifrån hur fönstret ser ut. Är det stort, litet, smalt eller brett? Var sitter det placerat, högt eller lågt – och så vidare. Hur du sedan väljer beror på vilken effekt du vill att dina gardiner ska ha på rummet. Det kan vara exempelvis att få fönstret att se större eller mindre ut eller att det ska agera som ett solskydd eller insynsskydd – du kanske vill att gardinerna ska kunna dras för.

Gardinens funktion och utseende

Som vi redan var inne på så beror det på vilken funktion man vill att gardinen ska ha som avgör vilken typ av gardin du vill ha. Vill du stänga ljuset ute så är det förmodligen en gardin med ett tjockt och mörkt tyg, eller en mörkläggande rullgardin som du ska skaffa dig. En gardin som har ett tjockare tyg ger dessutom en bättre ljuddämpning. Vill du istället ha in mycket ljus så är det ett tunnare tyg du ska gå efter.

Vill du ha lite av varje, alltså växla mellan ljust och mörkt så är det lamellgardiner och plisségardiner som är att rekommendera. Exempel på bland annat Plisséer kan du se på Alltisolskydd.se. Om fönstret sitter placerat högt upp så är det praktiskt att använda lamellgardiner eller det som kallas för hissgardiner. Handlar det om gardiner för badrum så skulle vi istället rekommendera persienner.