Fasadtyper och dess för- och nackdelar

Fasaden på ett hus gör väldigt mycket för vilket intryck det ger. Att byta den är ett väldigt stort steg att ta men kan också göra underverk för huset. Att veta lite mer om vad man kan förvänta sig är det rekommenderat innan man gör sitt val. Här tittar vi på både för- och nackdelar för några av de vanligaste fasadtyperna i Sverige.

Träfasad

Träfasaden är den absolut vanligaste typen i landet och finns mer eller mindre i lika stor utsträckning var man än befinner sig.

  • Fördelar: trä är ett lättarbetat material och praktiskt att ha om det ska byggas till, förändras eller renoveras. Det går att bygga på många sätt och har en bra hållbarhet så länge man sköter den rätt. Trä är också ett av de billigaste fasadmaterialen.
  • Nackdelar: träfasader kräver mer underhåll än alla andra typer och kan drabbas av problem som röta, alger, mögel och skadedjur.

Tegelfasad

Tegelfasader har länge varit populära alternativ i Sverige och även om vi inte ser dem fullt lika mycket som träfasader finns de lite överallt.

  • Fördelar: tegel är ett hållbart naturmaterial med potentiellt flera hundra års livslängd. Det står emot fukt riktigt bra och kräver i stort sett inget underhåll utöver rengöring vid behov.
  • Nackdelar: svårt att variera rent utseendemässigt och relativt dyrt att bygga då det behövs göras av en murare. Frostsprängningar kan också uppstå och vara besvärliga att fixa själv.

Putsad fasad

Putsade fasader går hela vägen tillbaka till medeltiden här i Norden. Vi ser dem dock i större utsträckning i södra Sverige än norra.

  • Fördelar: putsade fasader är ordentliga konstruktioner när de görs rätt. Fasaden kräver underhåll, men mindre än träfasader. De förväntas hålla omkring 50 år.
  • Nackdelar: skador kan vara väldigt dyra att fixa då man kan behöva göra om hela sidan på huset. Putsade fasader är också svår att förändra för eventuella tillbyggen och det är problematiskt att fäst saker på den.