Inred med belysning

Inredning har stor betydelse för vårt välbefinnande. Hemmet är en plats där vi vill känna oss trygga och tillfreds. Där spelar interiörens utformning en viktig roll. Det gäller val av färger, tapeter och golvytor, möbler och möblering samt såklart accessoarer och detaljer som sätter en personlig touch. Steg ett för att skapa en lyckad inredning är att fundera på vad det är för stil du vill utgå ifrån. Kanske väljer du avskalat skandinaviskt eller japanskt, i ljusa naturmaterial. Eller en mer exotisk variant med väggarna målade i klara färger, som kombineras med mörka träslag och etniska objekt som dekoration

Varde ljus

Något som riskerar att hamna lite i skymundan när du inreder ditt hem är valet av belysning och dess inverkan. Men beroende på hur du ljussätter bostaden kan resultatet i princip bli som natt eller dag – och då pratar vi inte enbart i form av ljusstyrka. Dels ska belysningen vara tillräcklig, av ergonomiska och funktionella skäl, för att undvika att anstränga ögonen. Dels kan du med belysning skapa atmosfär och stämning i rummet, i och med styrka, placering och riktning av ljuskällorna. Det finns massor med möjligheter, kort sagt. Vilket är något du bör ta dig tid att utforska.

Några grundprinciper

Basen för belysningen i ett rum utgörs ofta av takbelysning av något slag. Detta behöver inte vara en enskild lampa, vilket är ett vanligt alternativ, utan kan även handla om kreativa kombinationer av till exempel spotlights eller flera mindre lampor. I vardagsrummet adderas ofta stämningsbelysning, som en mindre bordslampa eller en golvlampa. Även en lampa i fönstret är trevligt, eftersom det ser välkomnande ut utifrån. Rum som kök och arbetsrum kräver funktionell belysning. Sovrummet i sin tur bör vara harmoniskt ljussatt, och samtidigt erbjuda bra läsbelysning vid sängkanten. Gärna med dimmerfunktion, som kan justeras till behaglig nivå på morgon och kväll.