Att tänka på när det är dags för ett nytt tak

Ett hustak som skötts väl kan hålla många årtionden utan några problem. Men förr eller senare blir det nog aktuellt att byta ut det. När denna tid väl kommer finns det ett flertal övervägningar som måste göras.

Välja nytt tak

Att välja tak är alltid ett stor uppgift. Det mest självklara valet är ju att lägga samma sorts tak som tidigare. Men beroende på omständigheterna kanske det inte alltid är rekommenderat. Om det exempelvis gäller ett tak av den dyrare varianten kan det ju vara lockande att välja ett billigare alternativ. En sak att dock hålla i åtanke är vikten på taket. Byter du till ett tyngre tak kanske du inte har någon garanti att takstolarna byggdes för att hålla upp ett sådant tungt tak.

Lägga taket själv

Att lägga taket själv kan vara ett tidskrävande jobb och det gäller att vara säker på att du har tiden och kunskapen att göra det själv. Att anlita en takläggare är kanske ett dyrare alternativ, men då kommer du också få garanti på arbetet utfört och vara säker med kunskapen att du får jobbet gjort ordentligt. Det är i vilket fall som alltid värt att ta kontakt med en expert för att se vad de kan erbjuda och göra valet efteråt. Vissa tak bör alltid läggas av en riktig fackman då de behöver specifik kunskap och verktyg. Och det är viktigt att du vet om detta är fallet redan när du ska välja tak.