Sängen – den viktigaste delen av sovrummet

Det finns mycket att tänka på när man inreder sovrummet. Men det som man borde lägga ned absolut tid på är just sängen. Vi spenderar trots allt omkring en tredjedel av våra liv till sömns och sängen har en stor roll att spela i hur bra vi sover.

Att välja säng är inte alltid den enklaste uppgiften. Speciellt inte om man gör det på fullständigt allvar för första gången och inte bara går efter saker som storlek och prislapp.

Delar man sängen är det självfallet viktigt att båda parter måste vara med och bestämma. Eftersom vi alla har våra egna tendenser när vi sover är det sällan fallet att man kan köpa en säng som passar en själv och därför även kommer passa den man delar sängen med. Som tur är kan man lätt få olika egenskaper för vardera sida av sängen.

Att provligga sängen är en av de viktigaste delarna av processen att hitta rätt säng. Och skynda inte igenom detta. Av med jackan och skorna först också för att kunna känna efter. Se till att ligga på samma sätt som när du sover också.

Det finns några saker man kan försöka vara medveten om när man provligger. Börja med att känna efter att ländryggen faktiskt har stöd när man ligger på rygg. Uppstår det istället ett hålrum under ryggen ligger man på en för fast madrass. Prova även hur det går att vända sig om. Om det inte är lätt är madrassen istället för mjuk. Testa sedan att ligga på sidan och känn efter att både skuldran och höften sjunker ned ordentligt. Madrassen ska vara så pass mjuk att man ryggraden blir vågrät när man ligger på sidan.

Upplever man regelbundet besvär efter en natts sömn behöver det inte alltid vara några av de ovanstående sakerna som är fel. Problemet kan också sitta i kroppen och det kan kräva lite extra assistans för att bli av med det. I vissa fall kan ställbara sängar hjälpa och avlasta kroppen på ett sätt en vanlig säng inte klarar av.