Viktig renovering

Att äga ett hus innebär ett stort ansvar. Utan rätt underhåll blir huset till slut utsatt för elementen på ett sådant sätt att enormt stora och dyra skador uppstår. Här är de viktigaste reparationerna och renoveringsåtgärderna man kan göra. 

snickare snickrar

Byta stammarna

Om huset är mer än 50 år gammalt så börjar det bli dags att byta elsystem och VVS-rören i huset. Detta är en viktig åtgärd då det korrekt utfört minskar risken för vattenskador och elfel som i sin tur kan orsaka bränder. Anledningen till detta är att rören och elledningarna allt eftersom slits och åldras. Elledningarna kan till exempel blivit skadade av råttor som biter på dem.

Byta tak

Att byta tak bör även det göras regelbundet. Exakt när det bör göras beror på vilken miljö det har utsatts för. I snitt kan man säga att det bör bytas efter ca 30 år för tegel och något längre för plåttak. Tegeltakets livslängd kan förlängas något så länge man ser till att själv byta ut och rätta till takpannor som gått sönder eller hamnat fel.

Måla om huset

Att måla om huset är en viktig del i att hålla fasaden fräsch. Om färgen börjat lossa och bli dålig så är det enklare för vatten att tränga sig in och förstöra träet. När du målar om bör du även kontrollera hängrännor så att de inte är täppta eller fel placerade så att vatten kommer på fasaden.